Värdföretag 2014: Tieto engagerar sig i jämställdhet och Employer Branding

Tieto har deltagit i Womentor sedan starten och arbetar med flera olika Employer Branding-projekt. De vill vara rätt bemannade och söker fler kvinnor och yngre när de rekryterar berättar Nanna Martin-Löf, C&B manager Scandinavia, Head of HR Operations Sweden på Tieto, som är en av två adepter från Tieto i årets omgång av Womentor.

Nanna Martin-Löf är mycket nöjd med matchningen av sin mentor. Hennes mentor har businessfokus och det är något som hon tänker lära sig mer om under sitt womentorår.

– Det är viktigt att som HR-person inte komma för långt från businessen. Vi arbetar för och med verksamheten, säger Nanna Martin-Löf.

När hon träffar sin mentor pratar de bland annat om prissättning, konkurrens och om att få lönsamhet i affärer. Det blir också en del organisatoriska frågor på strategisk nivå.

– Det är spännande att få möjlighet att förstå en annan verksamhet.

Tieto har deltagit i Womentor sedan starten för åtta år sedan. Tieto är också en av de fyra grundarna till TechEq, ett initiativ där Sveriges IT- och teknikföretag går ihop för att göra något åt jämställdheten inom branschen.

En vanlig dag på HR

På frågan om vad hon gör en vanlig dag på jobbet svarar Nanna Martin-Löf att det inte finns några vanliga dagar på en HR-avdelning. När hon kommer på morgonen vet hon aldrig vad som ska dyka upp.

– Det är det som gör jobbet så spännande. Det händer alltid något bland de cirka 3 000 anställda. Långtråkigt blir det aldrig och utmanande är det alltid!

Stora delar av dagen går åt till att stötta ledare i organisationen med HR-frågor. Sedan som chef på HR-avdelningen finns hon också till hands för sina medarbetare.

– Det är nyttigt för mig att själv vara chef eftersom en del av mitt arbete är att vägleda andra chefer hur de ska resonera och agera.

Nominerade till pris för Employer Branding

Tieto arbetar aktivt med Employer Branding och har fokus på kvinnor och unga. De är bland annat mycket aktiva på KTH:s Armada och LARM på Tekniska högskolan vid Linköpings universitet.  Det är många som är engagerade internt och besöker universitetens arbetsmarknadsdagar.

– Vi har ofta med oss våra traineer och linjechefer ut på arbetsmarknadsdagarna för att kunna berätta om hur det är att arbeta på Tieto. Att de får vara med och berätta vilka utmaningar som finns lokalt ger mer än om endast vi från HR står på en mässa.

Candice Morris, ansvarig för Employer Branding arbetet för Tieto Sverige, är just nu nominerad till Årets Employer Branding-person i Sverige av undersökningsföretaget Universum.

Tieto deltar också i Mydreamnow.se som syftar till att minska ungdomsarbetslöshet och segregation samt att ungdomar ska förstå sina möjligheter i arbetslivet och bli motiverade att hitta vägar till sitt drömjobb.

– Vi på HR, Tieto Sverige är stolta över vårt jämställdhetstänk och vår samhällsnytta.

VD har ordet

Per JohanssonPå Tieto har jämställdhetsfrågan varit prioriterad under en längre tid. Vi vill vara ett företag som speglar den marknad vi agerar på. Då det är en övervikt av män inom IT-världen vill vi säkerställa att vi gör vårt bästa för att locka fler kvinnor till Tieto. Det bästa sättet anser vi vara att vara ett företag som erbjuder stimulerande roller, utvecklingsmöjligheter och en företagskultur som präglas av öppenhet, transparens och mångfald. Vi agerar också aktivt i jämställdhetsfrågan, bl a är vi ett av de fyra företag som sjösatte TechEq i vintras.

Per Johanson, Executive Vice President, Financial Services

Om företaget

Tieto är Nordens största IT-tjänsteföretag och erbjuder helhetslösningar för näringsliv och offentlig sektor. Företaget verkar på global nivå inom produktutveckling samt via globala leveranscenter. Tietos mål är att utveckla företag och samhälle med hjälp av IT samt skapa möjligheter för kunder att transformera sina verksamheter. Tieto tror på utveckling och resultat som märks. Tieto grundades 1968 och har huvudkontor i Helsingfors och är cirka 14 000 anställda i ungefär tjugo länder och har en omsättning på cirka 1,6 miljarder euro. Aktien är listad på NASDAQ OMX i Helsingfors och Stockholm.

Antal år i Womentor: 8 (2014)

I Womentor 2014

Adepter:
Nanna Martin-Löf, C&B manager Scandinavia, Head of HR Operations Sweden
Eva Öhlin Lillienau, Manager Application Development, Energy Utilities
Mentorer:
Cristina Petrescu, Vice President, Head of Energy Utilities
Vahid Zohali, Vice President Banking & Insurance

Program

Medverkande företag 2018