Tio år tio adepter: Sara Arildsson adept 2006/2007

Womentor drivs 2016 för tionde gången, och har under dessa år engagerat och gett vidareutveckling till ett stort antal kvinnliga ledare inom IT- och Telekombranschen. Vad har hänt med dem och deras karriärer sedan dess? Hur ser de på sitt Womentor-år i efterhand? Träffa tio av de framgångsrika kvinnor – en från varje år – som en gång varit adepter i Womentor. Först ut är:

Sara Arildsson

För tio år sedan deltog Sara Arildsson i Womentorprogrammet, då teamledare på IBM. Sedan dess har hon haft flera chefsroller på IBM och är sedan 2014 vd på Fortnox. Från Womentor fick hon med sig ett stort nätverk i IT-branschen och ett gott självförtroende som har varit till nytta i karriären.

Womentor gav Sara Arildsson självförtroende och har utmanat henne att ta nästa kliv i sin karriär. Hon fick möta ett gäng kvinnor som fastän de var olika, hade många liknande utmaningar. Det hjälpte henne att avdramatisera många frågor hon mötte i sin yrkesroll. Hon har fortfarande kontakt med sin mentor Stefan Ek, vd Sogeti.

– Det har varit värdefullt att bolla med någon som har en annan syn på saken än jag. Det har hjälpt mig att utvecklas och ta nya kliv, säger hon.

Från teamledare till vd

Efter sitt Womentorår arbetade Sara Arildsson som chef på IBM några år tills hon fick en plats i IBMs Executive Assistant-program och spenderade ett år i Zürich som executive assistent till IBM Europas general manager.

– Det var oerhört lärorikt, säger Sara Arildsson.

När hon sedan återvände hem var hon Sverigechef för IBM Software i tre år. Efter det bar det av till New York för att jobba med säljintegration i ett merger & acquisition-projekt.

– Efter New York kände jag att det var dags att göra något annat. Jag var för ung för att dö nyfiken. Så jag sa upp mig, var ledig ett tag och nätverkade. Var intresserad av en operativ roll, som vd i ett börsnoterat företag. Jag visste att det inte skulle bli lätt, säger Sara Arildsson.

Efter en tids ledighet började hon som vd på Fortnox 2014, ett företag som säljer webbaserade affärssystem för småföretag. De har sitt huvudkontor i Växjö, är idag 140 anställda och växer.

Nätverk är viktigt

Hon har fortfarande kontakt med de andra adepterna från Womentor via en Facebookgrupp. Nätverket har så klart varit nyttigt för henne som person, men hon ser också att hennes deltagande i Womentor kom IBM till godo.

– Att duktiga människor, som de adepter och mentorer som deltar i Womentor, pratar väl om bolaget. Den goodwillen är svår att köpa för pengar, säger Sara Arildsson.

Mångfald skapar framgångsrika företag

Sara Arildssons tips till företag som vill skapa framgångsrika företag är att företaget måste representera verkligheten och där är mångfald en nyckel.

– Mångfald ger de bästa idéerna och det bästa laget. Det skapar dynamik och företaget kan utvecklas och ta nya kliv. Det finns 50 procent kvinnor och 50 procent män, företaget måste representera det, säger hon.

Moderna jämställda företag attraherar de bästa medarbetarna menar Sara Arildsson. Ett sätt att visa att de prioriterar frågan är att delta i Womentor.

– Att sätta upp mål för hur många kvinnor som ska finnas i ledningsgruppen, som deltagarna i Womentor gör, är viktig branding och visar att företagen tar jämställdhetsfrågan på allvar, säger hon.

Om Sara Arildsson

Deltog i Womentor: 2006/2007
Mentor: Stefan Ek, vd Sogeti
Då: teamledare IBM
Nu: vd Fortnox

Text: Ann-Charlotte Geissler

Program

 
17 januari

Introduktion Womentor 2018

För: adepter, mentorer och företagsrepresentanter

Läs mer om dagen här

 
18 januari

Introduktion Womentor 2018, dag 2

För: adepter

Läs mer om dagen här

 
7 februari

Avslutning Womentor 2017

För: adepter, mentorer och företagsrepresentanter.

Läs mer om dagen här

 
15 mars

Tematräff hos värdföretag: Evry

För: adepter
Tema: Förändringsledning
15-16 mars Lunch till lunch i Göteborg

Läs mer om dagen här

 
19 april

Workshop 1

För: Diversity Managers
Tema: Systematiskt jämställdhetsarbete

Läs mer om dagen här

 
19 juni

Tematräff hos värdföretag: Fujitsu

För: Adepter och mentorer
Tema: Mångfald och inkludering

 
26 september

Womentordagen

För: samtliga adepter och mentorer från alla år

 
27 september

Tematräff hos värdföretag: IP-Only

För: Adepter
Tema: Motivation

 
23 november

Workshop 2

För: Diversity Managers
Tema: Inkludering

 
18 december

Avslutning Womentor 2018

För: Samtliga

Medverkande företag

Värdföretag

Medverkande företag