Tio år tio adepter: Petra Goude adept 2010

Womentor drivs 2016 för tionde gången, och har under dessa år engagerat och gett vidareutveckling till ett stort antal kvinnliga ledare inom IT- och Telekombranschen. Vad har hänt med dem och deras karriärer sedan dess? Hur ser de på sitt Womentor-år i efterhand? Träffa tio av de framgångsrika kvinnor – en från varje år – som en gång varit adepter i Womentor.

Mångfald är en nyckelfråga

Bestäm er för mångfald! Det rekommenderar Petra Goude, Sverigechef IBM Software, företag som verkligen vill attrahera kvinnor till sin arbetsplats. Det var en av anledningarna till att hon valde IBM som arbetsgivare från början. IBM har en kvinna på posten som styrelsordförande och vd sedan 2012.

– Mångfaldsfrågan är inte svensk eller nordisk. Det är en nyckelfråga globalt, säger Petra Goude.

Andra delar som företag behöver ta hänsyn till är att det alltid är kvinnor med i rekryteringsprocessen och att medarbetarna har möjlighet att hantera livsbalansen. Petra Goude menar att det är något som många kvinnor tar hänsyn till när de söker jobb.

Trygg i sin yrkesroll

Petra Goude deltog i Womentor 2010 i samband med sitt första chefsjobb. Hennes mentor var Peter Lorentzon, då CEO på Volvohandelns Utvecklings AB och nu Vice President, Consumer IT Services at Volvo Car Group.

– Samtalen och råden jag fick av Peter gav mig trygghet i min roll som ny chef. Jag hade många frågor om personal och ledarskap och fick många konkreta tips som jag fortfarande använder, säger Petra Goude.

Mellan 2012 och 2015 var Petra Goude stationerad i Singapore som ansvarig för mjukvaruförsäljningen på IBM Software Asia Pacific.

– Det var fantastiskt kul att arbeta i Asien. Det var utmanande med alla olika kulturer. IBM är likadant var du än jobbar, men den lokala kulturen skiljer sig, säger Petra Goude.

Sedan 1 april 2015 är hon Sverigechef för IBM Software och hoppas kunna bidra med kunskap från att arbeta i Asien till sina svenska kunder, med bland annat hur de kan etablera sig och utvecklas på den asiatiska marknaden.

Ett mentorprogram kan vara en trygghet i yrkesrollen menar Petra Goude. Det visar att företaget vill satsa på dig, men ger också en push att ta vara på de möjligheter som dyker upp. IBM har ett internt kvinnligt nätverk, Women in Blue, som tillsammans med Womentor ger flera förebilder för yngre kvinnor inom företaget.

Stärk det du är bra på

Womentor kom att betyda mer för Petra Goude än vad hon trodde från början. Både föreläsningarna och att diskutera med de andra adepterna var inspirerande.

– Jag minns särskilt en av föreläsningarna under Womentor som handlade om styrkor och svagheter. Där sa Karin Stephansson att vi ska putsa på våra guldäpplen, stärka det vi är bra på. Och omge oss med personer som har andra guldäpplen än jag. Det talade till mig, säger Petra Goude.

OM PETRA GOUDE

Petra Goude IPetra Goude, Sverigechef IBM Software

Deltog i Womentor: 2010
Mentor: Peter Lorentzon, då CEO på Volvohandelns Utvecklings AB, nu Vice President, Consumer IT Services at Volvo Car Group
Då: Sales Manager Business Analytics, IBM Software Sweden
Nu: Sverigechef för IBM Software

Text: Ann-Charlotte Geissler

Program

Medverkande företag 2018