Maria Danell (tidigare Green), Microsoft

Värdföretag 2016: Microsofts Maria Danell jobbar för en mer jämställd IT-och telekombransch

Microsoft är ett av värdföretagen för Womentor 2016, vilket innebär att företaget engagerar sig lite extra för programmet och deltagarna – bland annat genom att stå värd för en av de obligatoriska träffarna under året. Maria Danell, Manager – Nordic Partner Development Unit, på Microsoft är en av årets adepter som nu har varit deltagit i snart ett år. Här berättar hon om sina upplevelser av Womentor, och om hur hon ser på att vara kvinna i IT-branschen – både i Sverige och internationellt.

Vad har hänt under året som adept?

– Jag valdes in med i Womentor för ett år sedan. Då var jag ny i min första chefsroll, så det var väldigt bra timing att få Johanna Berlinde, VP Head of TV & Entertainment på Telia, som mentor. Jag har redan tidigare haft bra stöd internt från både kvinnor och män, men samtidigt är det jättebra att få en utomståendes perspektiv, både från min mentor och från de andra adepterna.

Johanna, förra årets vinnare av Womentorpriset, har stor erfarenhet både arbetslivsmässigt och som chef. Hon är väldigt bra och jag känner mig verkligen lyckligt lottad som fått henne som mentor. Det är bra att hon är kvinna, det ger en helt annan igenkänning. Hon arbetar på ett stort företag och hanterar många män i tekniska roller – precis som jag.  Det har betytt att vi har kunnat prata om hur olika typer av människor motiveras och drivs på olika sätt.

I somras dök ett nytt jobb upp som en möjlighet – då diskuterade jag och Johanna om det var rätt val för mig, är det rätt steg i min karriär? Jag ser ju möjligheten från mitt perspektiv på Microsoft och vad det leder till. Men det är värdefullt att få höra hur Johanna, som sitter utanför Microsofts organisation, ser på den nya rollen. Under den processen talades jag och Johanna vid flera gånger i månaden, även utanför arbetstid. Detta för att förbereda mig inför intervjuer och dylikt.

När jag nu slussas in i den här nya rollen ser jag fram emot att kunna bolla mina nya frågeställningar med min mentor. Vi har gjort en 30-60-90 dagars plan för att få ut så mycket som möjligt av mentorskapet innan året är över. Jag vill verkligen fortsätta min relation med Johanna, hon är en person jag lär mig väldigt mycket av genom att prata och bolla idéer med.

Vad har mentorskapet genom Womentor betytt för dig och din utveckling?

– Det har betytt väldigt mycket. Det är otroligt värdefullt att få ett annat externt perspektiv och jag kan verkligen rekommendera Womentorprogrammet. Man kan bli fyrkantig när man är länge på samma arbetsplats och tro att sättet man arbetar på är den enda sanningen.

Hur har samarbetet med mentorn gått till rent praktiskt?

– Vi har haft strukturerade möten på månatlig basis, där jag förberett mig innan genom att sammanfatta ett problemområde jag vill diskutera. Johanna har ifrågasatt sådant som är självklart på Microsoft och för mig. Jag har varit på Microsoft i tolv år, det har lett till att jag och många med mig hamnat i ett speciellt tänk kring hur arbetet ska bedrivas.

Vi har tillsammans också gett mig saker i hemläxa – det kan exempelvis röra sig om att prova olika sätt att ta dialoger med mina medarbetare. Det har gjort att jag haft krav på mig mellan våra möten och jag har velat visa att jag tagit uppgifterna på allvar och testat det vi bestämt.

Hur upplever du att arbeta i ett projekt tillsammans med andra Womentor-adepter?

– Vi är ungefär tio personer som tillsammans arbetat med projektet. Gruppen är bra utifrån många perspektiv, bland annat nätverksmässigt, som stöd och bollplank och för diskussioner med andra medlemmar om olika arbetsrelaterade situationer

Jag är övertygad om att vi kommer fortsätta hålla kontakten även efter det här året. Vi har inte bara setts och jobbat med projektet utan även för after works och liknande. Jag har också pratat mycket med min projektgrupp om min nya roll, vilket inneburit att jag har haft fler personer att bolla med.

Hur ser du på att vara kvinna i IT-branschen?

– Jag ser det uteslutande som en fördel att vara kvinna i branschen, det gör dig mer unik. När jag arbetat i roller där jag haft många partners har jag träffat personer som känt igen mig som jag själv kanske inte kommit ihåg. Det är på både gott och ont, men man får försöka dra nytta av det.

Andra erfarenheter av jämställdhet i IT-branschen?

– När min tidigare avdelning skulle byggas upp i Asien, flyttade jag till Singapore och bodde där under fyra år. Det är en fantastisk sak med att arbeta i ett globalt företag. I Asien hade jag en teknisk roll på Microsoft Developer Experience (DX) och var bland annat med och startade upp kvinnliga nätverk. Till skillnad från Sverige och vissa länder i Asien, bland annat Thailand och Singapore är att det är minst lika många kvinnor som män. De smartaste tjejerna börjar i it-branschen. Eftersom att killarna skulle göra militärtjänstgöring i två år, så tjejerna fick ett försprång arbetslivsmässigt.

De kvinnliga nätverken startade vi upp i Thailand, Singapore, Malaysia och Australien. De länderna har sedan tio år tillbaka kvinnliga VDar och när jag pratade med dem om glastaket så kände de inte igen det alls.

Vad tror du om framtiden för kvinnor i IT-branschen?

– Jag har en stark förhoppning att den ojämna könsfördelningen kommer ändras med kommande generationer. För min dotter och hennes kompisar är det helt naturligt att sitta framför datorn och spela Minecraft, likaväl som det är för killar.

Om företaget: Microsoft med fokus på en jämställd it- och telekombransch

Microsoft grundades 1975 och är ett världsledande teknikföretag som vill hjälpa företag och privatpersoner att nå sin fulla potential. Microsoft är verksamma i hela världen, har över 128 000 anställda och är noterat på NASDAQ: MSFT sedan 1986.

Microsoft har deltagit i Womentor i 10 år – och vill visa vägen framåt med tydliga och hårda mål för att nå jämställdhet. Andelen kvinnor på ledande positioner i IT- och telekombranschen är 28 procent. På Microsoft är motsvarande siffra 42 procent och i Microsofts svenska ledningsgrupp är 4 av 11 kvinnor – en siffra som varierar från år till år då företaget är mitt uppe i en förändringsresa.

Antal år i Womentor: 10
Adepter 2016: Maria Danell, Manager Nordic Partner Development Unit Microsoft och Anna Kastebo-Hagstedt, Manager Services Microsoft.
Mentorer 2016: Linda Swärd, Head of Public Sector Microsoft och Sara Kullgren, Experience and Evangelism Microsoft

Mål 2016: Microsoft Sverige har ett långsiktigt mål att uppnå 50 procent kvinnliga chefer och anställda över alla verksamhetsområden.

VD har ordet:

Joacim-damgard-_-VD-MicrosoftKonkreta mål och en jämn fördelning av kvinnor och män på ledande positioner gör oss mer konkurrenskraftiga. Därför har vi på Microsoft satt upp långsiktiga och konkreta mål för att främja detta. Vi ser att denna typ av mångfald och jämställdhet bidrar till att driva våra affärsmässiga mål och innovation. För att göra it- och telekombranschen mer jämställd arbetar vi kontinuerligt mot förändring.

För oss är det viktigt att våra kandidater bidrar till att vi utvecklas och når våra uppsatta mål. Jag står för kvotering, men vill förtydliga att kvotering och kompetens inte är varandras motpoler. Därför är det viktigt att vi är tålmodiga och väljer kandidater efter kompetens. För oss på Microsoft är det självklart att vara med i Womentor, så att vi tillsammans med andra kan arbeta för en mer jämställd it- och telekombransch.

Joacim Damgard, vd Microsoft Sverige

 

 

 

Program

Medverkande företag 2018