Tio år tio adepter – Linda Scheele adept 2012

Womentor drivs 2016 för tionde gången, och har under dessa år engagerat och gett vidareutveckling till ett stort antal kvinnliga ledare inom IT- och Telekombranschen. Vad har hänt med dem och deras karriärer sedan dess? Hur ser de på sitt Womentor-år i efterhand? Träffa tio av de framgångsrika kvinnor – en från varje år – som en gång varit adepter i Womentor.

Mentor-relation som består

Det är fyra år sedan Linda Scheele var adept i Womentorprogrammet, men hon och hennes mentor Lars Richter på Tieto träffas fortfarande fyra till fem gånger per år på lunch.

– Vi har väldigt god kontakt fortfarande, det beror nog på att det var samtal från två håll. Lars delade med sig av sina erfarenheter och han var intresserad av mina, säger Linda Scheele.

När Linda började i Womentorprogrammet hade hon ett litet mindre team med cirka 30 medarbetare på Infor. I dag arbetar hon som Sr Director ICS Consulting och har ansvar för ett team på 220 personer.  – Det har hänt mycket efter Womentor, inte bara när det gäller karriären. Programmet gav mig möjlighet att reflektera eftersom vi i nätverket bland annat fick ta del av hur man gör och tänker i andra företag. Det där gjorde att jag funderade en hel del.

Linda tycker mycket om att umgås och träffa människor i nätverk, och därför var Womentor helt rätt för henne även på ett personligt plan. Det gav henne framför allt energi. – Jag fick en så härlig energiboost på träffarna och kom tillbaka till företaget fylld av energi.

När Linda gick programmet var deltagarna spridda både när det gällde roller och nivåer. Under programmet hade de mycket bra kontakt, men det tunnades ut allteftersom för Lindas del. Gruppen var ganska Stockholmsbaserad det året, de flesta kom därifrån. – Jag arbetar i Malmö och om jag är i Stockholm någon gång i jobbet så åker jag bara över dagen.

Vad har Womentor betytt för dig i karriären?

– Det är svårt att veta, men jag fick mycket feedback av Lars, han var jättebra. Och när vi pratade i Womentorgruppen fick jag andra infallsvinklar, och det har hjälpt till med hur jag uppfattar mitt jobb.

En konkurrensfördel vid rekrytering att man lyfter fram kvinnor och är med i Womentor

Vad skulle du säga att det betyder för företagen att vara med i Womentor?

– Det beror på hur de väljer att marknadsföra sig. Jag tycker att det är en jättebra konkurrensfördel vid rekrytering att man lyfter fram kvinnor och att man är med i Womentprogrammet. Om jag hade sett en jobbannons där de visar att de tycker att det är viktigt med kvinnor i branschen och att de var med i Womentorprogrammet hade jag blivit intresserad.

På Infor finns ett kvinnligt nätverk som startades av Pam Murphy, en av cheferna i ledningsgruppen. Nätverket Win är både virtuellt och lokalt på respektive kontor och har träffar för kvinnor med olika positioner på de olika kontoren. – Jag lyfter fram vårt nätverk Win när vi rekryterar kvinnor och jag har märkt att de blir intresserade.

Linda Scheele är för närvarande hemma med sin dotter som föddes i maj och snart är det dags att lämna över föräldraledigheten till hennes man. Hur fungerar det att vara småbarnsförälder i den tuffa IT-branschen? – Det är klart att det är jäktigt ibland, men vi har flexibla arbetstider och det känns bra tycker jag.

Text: Lotta Oom

Program

Medverkande företag 2018