Tio år tio adepter – Linda Danielsson adept 2011

Womentor drivs 2016 för tionde gången, och har under dessa år engagerat och gett vidareutveckling till ett stort antal kvinnliga ledare inom IT- och Telekombranschen. Vad har hänt med dem och deras karriärer sedan dess? Hur ser de på sitt Womentor-år i efterhand? Träffa tio av de framgångsrika kvinnor – en från varje år – som en gång varit adepter i Womentor.

En boost att träffa andra kvinnor i branschen

I samma veva som Linda Danielsson började Womentorprogrammet 2011 bytte hon chefsroll på Evry, från chef för Contract Management till chef för Application Management.

– Jag brinner för att bygga upp nya verksamheter och det fick jag göra i båda de här rollerna. Jag brinner även för ledarskapet och i det utveckla mina medarbetare, vilket jag också fick göra i dessa roller. För mig bygger ledarskap på att engagera medarbetare och peppa dem till att ta egna beslut och initiativ och utvecklas i sin roll. Coachande ledarskap är en viktig del i detta, berättar Linda.

Womentor betydde mycket. Hennes mentor Anita Arkéus-Åsheden var väldigt rak och lindade inte in budskapen. De satte mål framåt, pratade om vad hon skulle göra och Anita gav henne många uppslag. Linda tyckte att det var bra att hon inte fick allt serverat i kontakterna med sin mentor utan att det byggde på att hon själv styrde såväl när de skulle träffas som vad de skulle prata om och vad Linda skulle göra.

–  Anita var väldigt bra. Jag kunde prata med henne om allt möjligt, inte bara jobb utan hur man kan få ihop balansen fritid, jobb och karriär.

Linda tror inte att det spelar så stor roll om man har en kvinnlig eller manlig mentor, hon har vänner som haft manliga mentorer och det har också varit mycket bra.

– Jag tror inte att det spelar jättestor roll men jag tycker att det var bra att Anita hade gjort karriär som kvinna i IT-branschen.

Från adept till mentor

Linda är idag själv mentor till unga tjejer i IT-branschen och hon förstår vad det är de går bet på, och att det är bra att kunna prata om hur det är att vara kvinna i it-företag där fortfarande stor andel är män. För ett par år sedan blev Linda uppringd av dåvarande CIOn på Apoteket som undrade om hon var intresserad av en roll som chef för upphandling och avtal inom IT på Apoteket.

– Jag hade inte tänkt byta jobb, men när jag träffade dem kände jag att det var precis vad jag ville hålla på med. Det var IT-frågor och jag skulle ingå i IT-ledningsgruppen, vilket gjorde att jag hade mandat. Jag tyckte även det var spännande att byta bransch och att jobba på kundsidan. Dessutom kändes Apoteket som en mycket bra arbetsgivare och ett spännande företag i frammarsch.

I januari i år blev Linda erbjuden jobbet som Inköpschef för IT och Indirekt Material & Tjänster på Apoteket. Det innebär ansvar för Inköp, Upphandling och Contract Management. I och med detta åkte hon upp ett pinnhål i organisationen.

Mycket har hänt med jämställdhetsfrågan

Linda ser att hon haft många fördelar av attt vara med i Womentorprogrammet: det har spelat roll både i hennes karriär och för henne som person. Att bli utvald av företaget att få satsa ett helt år på ett program som är till för att man ska avancera betydde jättemycket.

– Det betydde jättemycket för mig, både yrkesmässigt och privat. Att träffa andra kvinnor inom IT-branschen, som är rätt mansdominerad, var en boost. Det var inspirerande att prata med andra i samma situation. Det var även inspirerande att besöka andra företag och höra hur de jobbar inom sina verksamheter.
Linda går alltid på årsträffen (Womentordagen) och i början efter programmet träffades de som gick samma år, men sedan rann det ut i sanden.

– Vi var flera stycken från min grupp som träffades nu på 10-årsjubileet, och nu har vi bestämt att vi ska träffas igen under hösten. Ska bli kul att höra hur det går för alla, och vad de gör idag.

Även om det fortfarande är mansdominerat i vissa delar av IT-branschen konstaterar Linda att det har hänt en hel del sedan hon började jobba på Evry för 15 år sedan.

– I dag är det mycket vanligare att kvinnor är chefer och sitter i ledningsgrupper. Företagen arbetar med jämställdhetsfrågan på olika sätt och de satsar på Womentorprogrammet, det är ett bra sätt att visa att de arbetar med jämställdhetsfrågan.

Text: Lotta Oom

Program

Medverkande företag 2018