Värdföretag 2017: Telia – med oförminskat engagemang för jämställdhet

Telia har varit med i Womentor ända sedan starten 2006. I år är Telia också värdföretag för andra gången vilket innebär att företaget engagerar sig lite extra för programmet och deltagarna, bland annat genom att hålla i en av de obligatoriska träffarna under året. Den 27 april bjöd Telia in alla årets adepter till sitt Göteborgskontor, på temat förändring och transformation.

Telias Womentor-adepter 2017, Anna Span och Camilla Bülow, är i likhet med de andra adepterna i Womentorprogrammet redan framgångsrika kvinnliga ledare som vill fortsätta sin chefskarriär och har goda möjligheter att göra det!

Anna Span: På drömjobbet med kundfokus

Anna Span har en lång historik på Telia, under många år var hon projektledare hos stora företagskunder och drev outsourcingprojekt och Due Diligence, för att därefter arbeta några år som Contract Manager mot bla Posten, Saint Gobain och andra stora företag. De senaste 10 åren har hon varit ledare inom Bid Management, säljstöd, och projektledning och menar att hon nu har sitt drömjobb genom rollen som ansvarig för Telias kundrelationer.

– Det bästa med mitt jobb är att allt jag gör, alla möten jag har, alla beslut jag tar och att alla prioriteringar handlar om kund och utgår från kund. Jag och mitt team får vara med och skapa Telia-ambassadörer av kunder som kanske inte fått den kundupplevelse vi önskar från början. Det gör vi genom att rätta till, och gå till rotorsaken med varför det inte blev rätt från början, men framförallt genom att visa kunden hur bra vi faktiskt är. Vi är också ute mycket i verksamheten och pratar kring kundbesatthet och hur vi tar hand om vår kund, berättar Anna.

Anna tror inte att det krävs något särskilt för att göra karriär inom just IT- och telekombranschen, utan att det som är viktigt oavsett bransch är att ha ett genuint intresse för det man arbetar med.

– Om man älskar det man håller på med vill man hela tiden utvecklas och lära sig mer. Jag älskar det vi håller på med på Telia och det gör att jag vill vara med och hela tiden göra oss bättre. En attraktiv arbetsgivare är en lyhörd organisation där medarbetarna vågar och bryr sig. Där medarbetarna är den kraft som utlöser att saker och ting blir gjorda. Och det är Telia, tycker Anna.

Anna om att vara med i Womentor 2017:

– Jag älskar att lära mig nytt och att träffa nya människor. Genom Womentor får jag träffa en hel grupp starka modiga kvinnor som delar en hel del samma utmaningar som jag själv, vi kan lära av varandra men också bygga ett externt nätverk att luta sig mot externt.  Att dessutom få en handplockad mentor från ett annat företag i branschen är också utvecklande.

Anna om förebilder:

– Jag har massor runt omkring mig hela dagarna. Min egen chef Ninoush Habashian och vår VD Hélène Barnekow tycker jag båda är fenomenala i att vara affärskvinnor ut i fingerspetsarna, utan att tumma på sin ödmjukhet inför människor och sättet att vara närvarande!

Camilla Bülow: Vill fortsätta leda fantastiska team

Också Camilla, idag Head of Commercial Product Management, Network Services på Telia Company, har lång erfarenhet från branschen: hon haft olika roller inom produkt och projektledning, varit försäljningschef och säljansvarig för olika marknader – allt inom Telekom.

– Det jag tycker allra bäst om med min nuvarande roll är att få leda en grupp fantastiska personer som ofta får riktigt svåra utmaningar och gör ett otroligt bra resultat. Det som är mest utmanande är att hitta gemensamt fokus och prioritet tvärs organisationen när man ska få igenom mer komplexa aktiviteter, berättar Camilla.

– För att göra karriär i IT- och telekombranschen behöver man tycka om förändringar, ha kunden i fokus, vara bra på att samarbeta, se möjligheter, ta affärsmässiga beslut, visa resultat och framförallt – tycka om sitt jobb!

Camilla om hur ett företag är en attraktiv arbetsgivare:

– Bra företagskultur med bra värderingar, se till att medarbetarna får möjlighet att utvecklas!

Camilla om att vara med i Womentor 2017:

–  För mig är det framförallt en möjlighet att få erfarenhet från andra personer, och från andra företag i branschen. Jag vet inte exakt var jag vill vara om tio år, men jag vill fortsätta utvecklas som ledare!

VD har ordet

Samhällets mångfald måste avspeglas i företagets mångfald och kultur. Mångfald bland medarbetarna skapar dynamik och med den dynamiken får man nya perspektiv och lösningar på problem, vilket också bidrar positivt till företagets utveckling. I detta arbete blir Womentor är en viktig del.

För att locka fler tjejer till branschen måste vi som företag och jag som företagsledare föregå med gott exempel och visa att det finns många kompetenta kvinnliga förebilder. Vi är en arbetsgivare för alla, och här finns verkligen inga karriärsbegränsningar på grund av vem du är eller var du kommer ifrån. Det är jag väldigt stolt över. I min ledningsgrupp är 40% kvinnor. Jag tror att så länge jag driver verksamheten utan fördomar och med fokus på mångfald så sänder det viktiga signaler och är något som sprider sig i hela verksamheten. Det är viktigare att göra än att bara prata.

Hélène Barnekow, VD Telia Sverige

Om företaget

Antal år i Womentor: 11 (2017)
Adepter 2017: Anna Span, Head of Customer Relations och Camilla Bülow, Head of Commercial Product Management, Network Services Telia Company
Mentorer 2017: Lars Axelsson, Marknadschef och Pernilla Wikman, Head of Portfolio & Project management Telia Company
Mål 2017: Öka andelen kvinnor inom Telia från 39% till 42%. Öka andelen kvinnliga ledare inom Telia från 38% till 39%

Att vara värdföretag för Womentor innebär att under två år engagera sig lite extra för programmet och deltagarna. Värdföretagen får genom sitt engagemang möjlighet att koppla ihop de frågor som är centrala i Womentor – konkurrenskraft, chefsförsörjning och jämställdhet – med företagets eget arbete. Bland annat står värdföretagen för ett av de obligatoriska utbildningstillfällen som ingår i programmet. Här är 2017 års adepter samlade hos Telia i Göteborg den 27 april.

Program

Medverkande företag 2018