Womentorpriset 2014

Womentorpriset delades 2014 ut för tredje året i rad, och för första gången i två kategorier: individ och företag/organisation.

Vinnare individ: Ulrika Holmbring, Product Director R&D, HR & Financials, IFS

Juryns motivering: ”I en mansdominerad bransch och i en traditionellt mansdominerad avdelning verkar Ulrika för att diskussioner och beslut fattas utifrån olika perspektiv. Hon har gått i bräschen genom att skapa en unik ledningsgrupp med fyra kvinnor och tre män. Ulrika ingår även i R&D:s högsta ledningsgrupp som enda kvinna. Ulrika synliggör kvinnliga ledare genom att coacha dessa till att träda fram och motiverar dem att anta utmaningar och erbjudanden. Ulrika är av dessa anledningar vald till vinnare av Womentorpriset 2014 i kategorin individ.”

– Jag är väldigt stolt och glad över att uppmärksammas, och vill rikta ett stort tack till Womentor som gör ett så bra och viktigt jobb, och till min arbetsgivare som ger mig möjligheten att utvecklas. Att kunna göra något i det lilla är stort för mig, kommenterar Ulrika Holmbring utmärkelsen. Läs mer om Ulrikas erfarenheter av Womentor här.

Ulrika Holmbring, IFS, vinnare av Womentorpriset 2014.
Ulrika Holmbring, IFS, vinnare av Womentorpriset 2014.

Vinnare företag/organisation: Microsoft

Juryns motivering: ”Microsoft driver ett långsiktigt och strukturerat arbete kring mångfaldsfrågor, som har tydliga påvisbara resultat. De har bl.a. ökat andelen kvinnliga chefer från 19 % 2005 till 37,5 idag. Microsoft arbetar aktivt med dessa frågor och driver ett antal projekt, som alla bottnar i grundpelaren att värdesätta olikheter. Fokus på mångfaldsfrågor finns inom alla nivåer upp till VD och ledningsgrupp. Microsoft är av dessa anledningar vald till vinnare av Womentorpriset 2014 i kategorin företag/organisation.”

 Jämställdhet och jämlikhet är en självklarhet för oss på Microsoft, Womentor är en viktig del av hur vi kan lyckas och priset är ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Jonas Persson vd Microsoft. Läs mer om Microsofts deltagande i Womentor.

Jonas Persson, vd Microsoft AB och Catharina Ljungberg, direktör för konsumentkanalen på Microsoft AB tar emot Womentorpriset 2014.
Jonas Persson, vd Microsoft AB och Catharina Ljungberg, direktör för konsumentkanalen på Microsoft AB tar emot Womentorpriset 2014.

– Det är väldigt glädjande att i år få dela ut Womentorpriset i två kategorier – till två mycket värdiga vinnare som på olika men lika viktiga sätt verkar för att åstadkomma förändring och agerar förebilder för hela branschen. De insatser de, och alla övriga nominerade kandidater, gör är oerhört viktiga, inte minst för att de presenterar lösningar som fungerar för andra att ta efter, säger Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör, IT&Telekomföretagen.

Övriga finalister 2014

Unit4Agresso
IFS
Marie Nilsson, IBM
Håkan Nyberg, Nordnet

Womentorpriset 2014 delades ut av IT&Telekomföretagen i samarbete med Computer Sweden.

Finalister och vinnare utsågs av Womentorprisets jury:
Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör IT&Telekomföretagen
Jörgen Lindqvist, chefredaktör Computer Sweden
Eva Halvarsson, VD Andra AP-fonden
Jonas Stier, professor Sociologi, Mälardalens Högskola

Medverkande företag 2018